penyata kewangan syarikat

Penyata kewangan syarikat pendayan

Bagi kebanyakan pemilik perniagaan dan usahawan, menyediakan dan menyampaikan bahagian penyata kewangan pelan perniagaan adalah seperti cuba memberikan arah pemanduan kepada seseorang yang tidak bercakap bahasa yang sama.

“Nombor” ialah bahasa yang dituturkan oleh kebanyakan pelabur. Tetapi, ia juga bahasa yang tidak dituturkan atau difahami oleh ramai pemilik perniagaan dan usahawan.

Jadi bagaimana anda merapatkan jurang ini?

1) Fahami terdapat perbezaan antara “crunching” atau menyediakan penyata kewangan dan membentangkannya.

Menyediakan penyata kewangan rancangan perniagaan selalunya memerlukan pengetahuan pakar tentang perakaunan catatan dua kali, cukai, perakaunan penggabungan dan pemerolehan serta kewangan. Kemahiran yang kebanyakan pemilik perniagaan atau usahawan tidak mempunyai, kecuali mungkin yang paling berpengalaman atau mereka yang mempunyai latar belakang perakaunan. Membentangkan nombor, bagaimanapun, hanya memerlukan anda memahami bagaimana perkara yang anda rancang untuk lakukan diterjemahkan kepada wang tunai; dan, apakah potensi risiko kewangan untuk perniagaan, dan bagaimana anda akan penyata kewangan syarikat . Jika anda tidak dapat menunjukkan bahawa anda memahami perkara ini, maka mengapa pelabur akan memberi anda wang?

2) Dapatkan bantuan awal.

Baiklah jadi anda tidak mempunyai wang untuk mengupah CPA atau akauntan, dan mereka tidak akan melakukannya secara percuma. Jangkau kolej tempatan anda. Cari ketua jabatan perakaunan atau profesor perakaunan. Kemudian, lihat cara projek anda mungkin digunakan untuk membantu kelas belajar tentang perakaunan, memulakan perniagaan atau membina model kewangan. Apa yang saya maksudkan; anda memerlukan seseorang yang memahami cara membina unjuran penyata kewangan berdasarkan rancangan khusus anda untuk perniagaan. Ia juga penting untuk mencari seseorang yang boleh membantu anda memahami penyata kewangan anda.

3) Ketahui jenis pelabur yang anda cari.

Ini sama seperti penulis meluangkan masa untuk mengenali penonton sebelum menulis buku. Sebagai contoh, seorang jurubank meletakkan lebih berat pada kecairan, cagaran dan keupayaan perniagaan untuk menukar aset kepada tunai dengan cepat jika perniagaan menghadapi masalah dan pinjaman dipanggil. Penekanan pada langkah kewangan ini adalah berbeza untuk pemodal teroka yang minatnya lebih kepada seberapa cepat perniagaan anda boleh berkembang, potensi aliran tunai masa depan yang boleh dijananya dan potensi untuk mengeluarkan wang pada jumlah yang jauh lebih tinggi daripada pelaburan awal.

4) Kemukakan hanya nombor dan ukuran yang paling penting kepada jenis atau jenis pelabur anda dalam badan rancangan perniagaan anda.

Simpan penyata kewangan yang lebih terperinci untuk lampiran dan peringkat usaha wajar. Sudah tentu anda memerlukan penyata kewangan dan unjuran terperinci untuk menyokong rancangan perniagaan anda, tetapi jangan fikir anda perlu berkongsinya dengan bakal pelabur terlebih dahulu. Pelabur lebih berminat untuk melihat sama ada beberapa nombor penting dan langkah kewangan masuk akal dan bahawa mereka menyokong strategi anda sebelum mereka membuang masa mencari data sokongan anda. Jika mereka berminat untuk bergerak ke hadapan dengan anda, percayalah, mereka akan menggali penyata kewangan anda.

5) Gunakan graf dan jadual dengan bijak untuk mempersembahkan maklumat kewangan.

Graf sangat bagus untuk mempersembahkan arah aliran dan perbandingan. Pastikan mereka ringkas dan tidak bersepah. Pastikan tajuk, label, tab paksi dan sebagainya jelas dan boleh dibaca. Tiada yang lebih baik daripada graf atau jadual yang hebat untuk menyampaikan mesej dengan jelas dan cepat. Tetapi ingat, graf atau jadual yang buruk boleh menyebabkan banyak kerosakan dan kekeliruan juga.

6) Semak nombor anda.

Seperti kesilapan menaip, nombor yang salah boleh menghancurkan kredibiliti anda serta-merta. Ini boleh menyebabkan bakal pelabur anda hilang keyakinan terhadap keupayaan anda, atau mempersoalkan pemahaman anda tentang perniagaan. Pastikan nombor dalam pelan anda bersetuju dengan model atau versi pelan kewangan anda yang betul. Sahkan nombor dalam pelan perniagaan anda bersetuju dengan semua dokumen sokongan.

7) Sentiasa sertakan penyata sumber dan kegunaan wang tunai.

Jika anda mempunyai remaja, saya pasti anda selalu bertanya kepada mereka ke mana mereka akan membelanjakan wang yang anda akan berikan kepada mereka, sebelum anda menyerahkan wang itu kepada mereka. Pernyataan Sumber dan Kegunaan melakukan perkara yang sama untuk pelabur. Ia memberitahu bakal pelabur cara anda merancang untuk menggunakan wang mereka. Penyata itu merangkumi semua wang yang masuk ke dalam perjanjian itu, sama ada hutang bank, nota penjual, wang tunai peribadi, hasil tunai daripada penjualan saham, dan sebagainya. Ia kemudian menerangkan cara anda berhasrat untuk menggunakan wang ini, sama ada untuk membeli perniagaan sedia ada, membeli aset tertentu, membayar hutang sedia ada atau membayar liabiliti, yuran dan perbelanjaan permulaan tertentu.

8) Sertakan ketiga-tiga penyata kewangan asas: penyata pendapatan, kunci kira-kira dan aliran tunai.

Jangan hanya menyediakan pelabur berpotensi dengan penyata pendapatan, ia tidak memberi mereka cerita lengkap. Selain itu, pastikan semua penyata kewangan mematuhi Prinsip Perakaunan yang Diterima Umum atau GAAP. Sertakan sekurang-kurangnya tiga tahun maklumat kewangan sejarah sebenar, jika ada, dan lima tahun penyata kewangan yang diunjurkan. Walaupun tiada siapa yang mengharapkan anda dapat meramal masa depan dengan abso

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047